Stell av hagen

Hanne Oftedal, november 2018

Rolf og jeg var to uker i Mogan i oktober, og det var så gøy!

En av ukene sammen med gode venner, som også syns det er gøy med hage – og for sånne som oss er det ren jubel å få ordne og fikse og gå på det vidunderlige hagesenteret nede i Mogan. Det er som en park, og kan anbefales for alle som liker å se noe vakkert!

Taysa var innom hos oss, flere ganger, så det vi har gjort er i samforståelse med henne – og så ser dere nedenfor at det er et par ting vi må ta oss av selv.

Etter avtale med styret kommer her en «bruksanvisning» for hagen. Den bygger på ett veldig viktig prinsipp: Hage skal være gøy! Det betyr at de som har LYST til å bidra gjør det, og de andre nyter forhåpentligvis resultatet. Kanskje er det ting jeg skriver her som er selvsagte for mange, men det får dere bære over med.

Lurer dere på noe – ønsker dere dere noe – SI DET! Jeg ønsker meg et sitrontre – etter hvert… Og vi gleder oss til å komme ned igjen i mars, se hvordan det har gått, og pusle videre!

 
IMG_0326.jpeg

Vi har forsøkt å rydde litt i hagen – lage noen soner

Rundt plassen utenfor kjøkkenet: Tenker at her kan det først og fremst være pent – lavendel som lukter godt, litt persille, og litt klatreplanter. En papaya i bedet ved enden av muren, og persille rundt. Velkommen!

I den store delen av hagen – der hvor det kommer nytt appelsintre: Grønt, store planter, litt bunndekke. Tror blant annet at Taysa planter noen gresskar og squash. Kan spises!

I hjørnet mot Carlos: Vi har åpnet litt, skar ned noen av buskene, men lar bouganvillaen der vokse. Det er vakkert med fargene, og der gjør det ikke noe at det blir rusk på bakken.

Feltet mellom palmen og fikentreet: Kjøkkenhage – til å spise! Tomater, diverse urter, chili, paprika, osv. Smak, lukt, bruk - i mat, til te. Ingenting er farlig. Bunndekket her fjerner vi litt etter litt.

På taket: Grønne planter som vi håper skal bli fin pergola uten å lage for mye rusk (det liker ikke Taysa), blomster i krukker.

Bak huset: Litt etter litt tror vi det kan bli pent her også… Har plantet noen kaktuser vi synes var pene, og Taysa har plantet en bananplante.

 

Hvordan holde hagen – hva gjør Taysa og hva gjør vi

Her er kjøkkenhagen vår. Smak, lukt, bruk!

Her er kjøkkenhagen vår. Smak, lukt, bruk!

Ting Taysa gjør

Vanner og gjødsler, så det behøver vi i utgangspunktet ikke passe på.

Hun plukker frø og planter diverse – spør henne om dere lurer på hva ting er, og så er det lov å si hva man liker.

Hun vil ikke klatre i gardintrapp – så når planter som vi tenker kan klatre - for eksempel på pergolaen - blir for høye klipper hun i stedet for å binde opp.

Hun luker gjennom vinteren, men ikke om sommeren, og det gjør at frøugress har fått godt rotfeste. Tror ikke vi får gjort noe med hennes rutine her…

Og her er det nye appelsintreet på plass. Det skal vannes mye, særlig i begynnelsen: Hver dag den første uken, og så to ganger pr. uke.

Og her er det nye appelsintreet på plass. Det skal vannes mye, særlig i begynnelsen: Hver dag den første uken, og så to ganger pr. uke.

Rundt krukkene på bildet er det ugresset som sprer seg mest. Fint om det blir tatt vekk.

Rundt krukkene på bildet er det ugresset som sprer seg mest. Fint om det blir tatt vekk.

Ting vi kan gjøre

På taket er det plantet to duftranker – på de midterste stolpene på pergolaen. Vi har trukket snorer de skal klatre/snurre på. Taysa vil ikke klatre, så det er veldig bra om alle følger litt med og smetter løse stengler rundt tråd eller stolpe før Taysa klipper dem.

Det samme gjelder planten som er mellom baderomsdøra og passasjen, (heter «Ynde») - snurr litt på den når det passer.

Den store grønne ved siden av soveromsdøra, trenger å bindes opp og bortover pergolaen sånn litt etter hvert. Kan bli fin!

Finner dere flate steiner kan de med fordel legges på jorda inntil plattingen bak hust og oppover mot bananplanten – med tida gir det litt mindre ugress.

Det står en potte med vann helt inn til muren. Det er til kaninene så ikke de skal spise på plantene. Fint om vi holder dem med vann!

Porten til hagen bør alltid være lukket så ikke kaninene kommer inn i hagen.

LUKE? Alt pinglete grønt som vokser i den store delen av hagen kan med fordel plukkes vekk. I hovedsak tre sorter:

  • Noe ser ut som kløver og har gule blomster

  • Noe er veldig småbladet og skjørt

  • Noe ligner på bladpersille, men får etter hvert gule blomster

  • Innimellom vokser det bladpersille, og den kan få stå eller spises. Den frør seg også, og det gjør ikke noe.